Гаруда – цар птахів

Гаруда – цар птахів, часто виступає в ролі посланця між богами і людьми, відомий як транспорт бога Вішну. У цій формі Гаруду можна знайти в кожному південно-індійському храмі присвяченому Вішну. Але Гаруда має набагато більше значення, ніж прислужник зберігача Всесвіту.
Індуїстська міфологія називає Ханумана і Гаруду найсильнішими силами у Всесвіті. Навіть Вішну і Шива насилу можуть зрівнятися з ними за силою і здібностями. І Гаруда, і Хануман присвятили свої життя служінню замість того, щоб правити космосом. Нагорода за цей вибір для Ханумана – це можливість стати Ману, першою людиною в наступному циклі створення світу, а нагородою для Гаруди стало безсмертя.
Батько Гаруди – мудрець Каш’япа, а мати – дочка Дакши Віната. Про народження Гаруди розказано в Махабхараті: коли Гаруда вперше вирвався з яйця, він був бурхливим пеклом рівним космічному полум’я, яке поглинає світ в кінці кожної епохи. З жахом, боги благали його про пощаду. Гаруда, почувши їх прохання, зменшив себе в розмірі та енергії. У Гаруди було шість синів, від яких пішла раса птахів, що оберігалась Вішну, ця раса була сильна і безжальна.
Гаруда зображується з головою, крилами, кігтями і дзьобом орла, тоді як кінцівки і тіло у нього людські. Його також описують як володаря “золотого тіла” – сильної людини з білим обличчям, червоними крилами і короною на голові. Це древнє божество було досить великим, він міг закрити собою сонце.
Гаруда вважається символом бойової майстерності, швидкості і грубої сили. Змії є вічним ворогом цього божества і існує міф, що пояснює чому.
Одного разу Віната, мати Гаруди, уклала зі своєю сестрою Кадру, матір’ю всіх змій, дурне парі. Віната програла парі і в результаті була поневолена сестрою. Бажаючи звільнити матір, Гаруда домовився зі зміями про те, що вони відпустять її, якщо він принесе їм амриту, напій, що дарує безсмертя. Прорвавшись крізь охорону, виставлену богами для захисту безцінного еліксиру, Гаруда вкрав амриту і попрямував назад до змій.
По дорозі назад він зустрів Індру, і пообіцяв йому що допоможе повернути амриту назад після того, як звільнить мати. Індра, в свою чергу, пообіцяв, що змії стануть їжею для Гаруди. Коли Гаруда прилетів до змій і зробив обмін, він наполіг на тому, щоб вони зробили ритуальний обряд перед поглинанням напою. Зайняті підготовкою змії не помітили Індру, який забрав еліксир, залишивши від нього лише кілька крапель. У розпачі змії почали злизувати краплі з трави і від цього їх язики роздвоїлися. З тих пір у всіх змій роздвоєний язик і вони вміють скидати шкіру – володіючи свого роду безсмертям.
У своєму протистоянні зміям, які можуть символізувати сили зла і смерті, Гаруда стає втіленням духовної сили, що бореться з темрявою, будучи захисником і хранителем живих істот.

Дивись Гарудасана

Дивись також