Кислотно-лужний баланс – індикатор здоров’я

Кислотно лужний баланс продукти

Відкриття впливу кислотно-лужного балансу їжі на стан здоров’я називають справжньою революцією в дієтології. Вчені стверджують, що правильний рН вашого раціону може не тільки надовго зберегти молодість і енергійність, але й запобігти виникненню автоімунних та онкологічних патологій.

Насправді про баланс кислоти і лугу в організмі знали ще стародавні цілителі. Індійські йоги рекомендували складати меню таким чином, щоб на частку лужних продуктів припадало 2/3 раціону, а решту щоб становила кислотна або нейтральна їжа.

Нормальний рН крові становить близько 7,4 (від 7,35 до 7,45). Таке середовище називається слабколужним і найкращим чином сприяє насиченню киснем і живильними речовинами всіх систем людського тіла. Цікавий факт: протягом цілих 9 місяців немовля перебуває в утробі матері, де рН навколоплідних вод дорівнює 8,5.

Якщо показник відрізняється від норми, кров продовжує виконувати свої прямі функції, але робити їй це стає надзвичайно важко.

Кислотно-лужний баланс регулюється постійно, у всіх клітинах організму, яких приблизно сто трильйонів. У кожній з них при виробленні енергії утворюється вуглекислота. При цьому з’являються і інші кислоти, які надходять з харчуванням, а точніше, утворюються при переробці їжі:

Сечова кислота – від надмірного вживання м’яса і в результаті розпаду клітин.

Дубильна кислота – від вживання чорного чаю і кави.

Сірчана кислота – продукт розпаду свинини.

Оцтова кислота – від споживання кондитерських виробів і транс-жирів.

Азотна кислота – від вживання солоного м’яса і сиру з калієвими і нітратними консервантами.

Ацетилсаліцилова кислота – від прийому болезаспокійливих засобів.

Нікотинова кислота –  від куріння.

Соляна кислота – від стресу, страху, роздратування.

Молочна кислота – від фізичної напруги (надмірний спорт та важка фізична праця це не про здоров’я).

Через нестачу мінеральних речовин організм для нейтралізації кислот змушений постійно запозичувати мікроелементи і мінеральні речовини зі своїх запасів. Для нейтралізації кислот використовуються мінеральні речовини зубів, кісток, нігтів, шкіри, щоб уберегтися від руйнування. Наслідки хронічного кислотно-лужного дисбалансу (pH) жахливі: печія, порушення в роботі імунної системи, постійне нездужання, млявість, порушення сну, неприємний запах з рота, почервоніння та свербіж на шкірі і т. д.

Рівень pH крові й органів тіла підтримується в дуже жорстких межах. Це досягається декількома механізмами:

1. рH крові й органів тіла значною мірою контролюється рівнем вуглекислоти, яка знаходиться в рівновазі з бікарбонат-іоном. Більша кількість вуглекислоти в плазмі крові викликає більш низький рівень рH, а менша кількість вуглекислоти викликає більш високий pH.

2. Також pH регулюється швидкістю дихання. Швидке дихання виділяє більше вуглекислого газу з легень. Оскільки вуглекислота в крові знаходиться в рівновазі з вуглекислим газом в легенях, прискорення дихання миттєво видаляє кислотність з організму, викликаючи більш високий pH. Ось чому корисні прогулянки на свіжому повітрі, фізичні вправи та Пранаями (Бах’я Кумбхака, Капалабхаті, тощо)

3. Нирки також контролюють рівень pH шляхом меншого або більшого виділення бікарбонату та інших іонів, таких як аміак, в результаті чого сеча стає більш-менш кислою. Кисла сеча є природним наслідком вживання в їжу продуктів, які містять кислоту або утворюють кислоту в процесі обміну речовин.

І хоча патологічна відносна кислотність (рН ~ 7) є проблемою, здоровий організм ретельно контролює рН, щоб підтримувати його у фізіологічному діапазоні. Організм регулює рН крові, змінює швидкість дихання і виділення кислотних і лужних компонентів у сечу.

Нажаль найчастіше живильний баланс зміщується в бік закислення внутрішнього середовища організму. Цьому сприяє неправильне харчування, велика кількість в раціоні м’ясних і рафінованих продуктів, вуглеводів і простих цукрів. Незважаючи на те, що нормальне середовище організму лужне, багато важливих систем у процесі функціонування виробляють певну кількість кислого залишку, нейтралізувати який життєво необхідно, для порівняння рН людської крові, при народженні 7,45-7,50, а помирає людина з показником 5,41-5,45. На все життя їй відведено 2 одиниці. При зсуві рH крові всього лише з 7,45 до 7,33, вона переносить в 8 разів менше кисню.

Допомогти нашому тілу відновити рівновагу можна за допомогою спеціальної дієти, що включає в себе лужні продукти харчування.

Для підтримки здоров’я не обов’язково, щоб вся їжа була лужною, але вона повинна превалювати в раціоні.

кислотно лужний баланс

Кислотні продукти:

  • Цукрозамінники, рафінований цукор.
  • Алкоголь, лимонад, солодкі газовані напої, чорний чай.
  • Свинина, яловичина, морепродукти, індичка, курка.
  • Пшеничне борошно, випічка, білий хліб, шліфований рис.
  • Тваринний жир, майонез, гідрогенізовані жири і масла.
  • Сир на коров’ячому молоці, вершкове морозиво, коров’яче молоко, вершкове масло, яйце.
  • Йогурт, сир.
  • Арахіс, лісовий горіх, пекан, насіння соняшнику.
  • Картопля будь-якого виду (крім в мундирі), біла квасоля, соя, тофу, гриби.
  • Консервовані соки.

Лужні продукти:

  • Мед у сотах або свіжозібраний.
  • Лимон, лайм, кавун, грейпфрут, манго, папайя, інжир, диня, яблуко, груша, ківі, садові ягоди, апельсин, банан, вишня, ананас, персик.
  • Спаржа, цибуля, петрушка, шпинат, брокколі, часник, авокадо, кабачок, буряк, селера, морква, томат, капуста, горох, маслини.
  • Картопля в мундирі.
  • Гарбузове насіння, мигдаль.
  • Оливкова олія холодного віджиму.
  • Нешліфований рис, перлова крупа, зелена гречка.
  • Козяче молоко, козячий сир, молочна сироватка.
  • Вода, трав’яний чай, зелений чай, імбирний лимонад або чай.

Дбайте про себе та будьте здорові!

Дивись також