Пурхати як метелик

Баддха Конасана сап йога

Баддха Конасана, від слів “baddha” – схоплений, утримуваний, пов’язаний і “kona” – кут. «Поза пов’язаного кута», «Поза трону», «Поза метелика» або «Поза шевця», історично звана Бхадрасана – це сидяча асана в йозі, в Баддха Конасана, так само як в Падмасана і Вірасана, практикують Пранаями і Медитацію.

У цій позі в Індії сидять шевці: таз на підлозі, п’яти біля промежини, руки на стопах. При цьому стегна відводяться в сторони до тих пір, поки коліна не торкнуться підлоги.

При регулярній практиці цієї асани поліпшується циркуляція крові в області таза, живота і спини, що стимулює роботу відповідних органів, в тому числі нирок, передміхурової залози і сечового міхура. Крім цього, асана позбавляє від болю при ішіасі і попереджає виникнення гриж, також полегшує болі і тяжкість в яєчках. Користь від Баддха Конасана можуть отримати не тільки чоловіки, разом з Сарвангасана I вона нормалізує менструальний цикл у жінок і сприяє правильній роботі яєчників. Практика Баддха Конасана також допомагає уникнути варикозного розширення вен, сприяє розкриттю тазостегнових суглобів і покращує кровообіг нижніх кінцівок. Асану можна виконувати відразу після прийому їжі, але при цьому слід сидіти прямо, а не нахилятися вперед.

Дивись також