Яскравий світ вакуумів

Вакуумні практики стали надзвичайно популярними в наш час, і зустріти їх можна не тільки у йозі. Наулі стала невід’ємною частиною повсякденного життя кожного, хто піклується про своє здоров’я. Та це й не дивно, адже їхню цінність важно переоцінити.
Та чи знаємо ми як їх вірно виконувати? І в чому власне користь? І звідки вони з’явились? Зараз все розберемо по полицях

🙂

Наулі є однією з шести Шаткарм – дій, що направлені на очищення як фізичного, так і тонкого тіла, що дає змогу переходити до більш поглиблених внутрішніх практик. Письмові згадки про вакууми зустрічаються ще у XV столітті, де описується техніка виконання та користь. На відміну від інших шаткарм, наулі є основною та базовою, адже для виконання потрібні лише ваша увага та тіло.
Основний вплив йде на роботу органів травлення та сечевиділення. Наші предки знали, що саме від гармонійного існування цих двох систем і залежить здоров’я людини, а отже налагодивши їхню функцію ми повертаємо тіло в природній стан здоров’я. Створюючи тиск та глибокий масаж в черевній порожнині, ми стимулюємо кровопостачання, таким чином розпалюючи вогонь травлення та допомогаючи позбутися будь яких проблем та налагодити гармонійну роботу шлунку, кішківника та інших органів ШКТ. Також це стимулює вивід токсинів, шлаків та інших забруднень у внутрішніх системах, зміцнює та омолоджує нервові закінчення шлунково-кишкового тракту.
Для чоловіків це також є профілактикою захворювань сечостатевої системи, а для жінок – відновлення роботи органів тазового дна після пологів.
За рахунок стабілізації ендокринної системи відбувається гармонізація та балансування гормонального фону, завдяки чому підвищується стресостійкість, приходить внутрішній спокій та задоволення. Також в текстах згадується, що ця методика допомагає бороти лінощі та нудьгу.
Так як фізично практика базується навколо пупка, це посилює роботу чакри маніпури, що є центром розходження енергії по тілу. Таким чином ми допомагаємо наді (енергії) курсувати тілом рівномірно та позбуватись фізичних затисків, що в свою чергу веде до підвищення ефективності та життєвого тонусу. До того ж маніпури відповідає за силу волі, і якщо виконувати вправу регулярно, відмічається підвищення контролю власних емоцій, голоду та сексуального бажання.
Перейдемо до головного: як зробити все правильно?
Є 3 шляхи, як почати.
1. Агнісар Крійа. Ця практика є чудовим початком вивчення наулі. Допоможе не тільки розпалити вогонь травлення, але й усвідомити роботу черевних м’язів. Прийміть зручне положення сидячи на колінах (Ваджрасана). Зробіть глибокий вдих та з видихом виштовхніть все повітря, спираючись на коліна долоньми. Затримайте дихання та починайте поступово втягувати та видувати живіт. Спробуйте робити це так швидко, як можете, не використовуючи дихання. Коли відчуєте, що більше не можете, довиштовхніть решту повітря, і зробіть декілька заспокійливих вдохів та видихів. Після чого повторіть та зробіть декілька аналогічних циклів. Типовою помилкою є виконання з малою амплітудою. Спробуйте робити поштовхи підкреслено та чітко, не втрачаючи швидкості.
2. Уддіяна Бандха. Оволодіння цією технікою вже половина шляху до Наулі.
Поставте ноги на ширину стегон, трохи згинаючи їх в колінах. Руки розмістіть на стегна або зіпріться на коліна. Розслабте м’язи живота.
Зробіть глибокий вдих і повний видих, притисніть підборіддя між ключиць, виконуючи Уддіяна Бандху, і втягніть черевну стінку під ребра, нібо хочете притиснути живіт до хребта. Затримайте настільки, наскільки вдасться, після чого зробіть довидих, розслабте шию, живіт та заспокойте ритм дихання. Повторіть декілька разів до свідомого відчуття контролю.
3. Власне Наулі, або йогічна хвиля. Поставте ноги на ширину стегон, трохи згинаючи їх в колінах. Руки розмістіть на стегна або зіпріться на коліна. Розслабте м’язи живота.
Зробіть глибокий вдих і повний видих, притисніть підборіддя між ключиць, виконуючи уддіяна бандху, і втягніть черевну стінку під ребра, нібо хочете притиснути живіт до хребта. Перенесіть вагу тіла на ліву ногу, сильно спираючись лівою рукою в стегно, натискаючи і підкручуючи таз, ніби хочете щось виштовхнути, і через центр зробіть так само на праву сторону. І переміщайте зліва-через центр-вправо-через центр-вліво і т.д. доки вистачає витримки затамувати подих. Після чого розслабте шию та живіт, врівноважте темп дихання та повторіть декілька разів. Не засмучуйтесь, якщо одразу не вийде та дайте вашому тілу час збагнути, що відбувається, і практика приведе вас до успіху! А тепер час практикувати! Бажаю всім приємного та веселого занурення у Яскравий світ вакуумів!

Дивись також