Пранаяма – практика управління енергією

Правильне дихання в йозі має вкрай важливе значення. З незапам’ятних часів індійські йоги практикували спеціальні дихальні вправи, які називали Пранаяма. Слово Пранаяма складається з двох санскритських коренів: Прана і Яма. Прана – життєва енергія, сила, незримо присутня у всіх живих організмах. Яма – зупинка, контроль, управління, або за іншою версією Аяма – накопичення, розподіл, збільшення.

Пранаяма – давня індійська наука збільшення і набуття контролю над життєвою силою – Праною, за допомогою дихання. Дихальні вправи – Пранаями впливають на весь організм людини в цілому, причому не тільки на фізіологічну, а й емоційну складову. Пранаяма – основна умова для концентрації уваги і медитацій, таким чином, її мета – не тільки освоєння дихальних технік, а переважно – навчання управлінню життєвою енергією – Праною.

Згідно з класичними трактатами про йогу, переходити до вивчення дихальних вправ можливо тільки після освоєння основних асан Хатха йоги, при цьому процес навчання повинен проходити під керівництвом досвідченого наставника. Однак у міру поширення йоги зі Сходу на Захід з’явилися і спрощені варіанти Пранаям, які можливо освоїти самостійно. Пранаяма дозволить зняти втому і стрес, активувати внутрішню енергію, зняти стан тривоги і розслабитися. Крім того, виконання Пранаям здатне поліпшити здоров’я і самопочуття.

Найчастіше Пранаями виконують сидячи, при цьому спина обов’язково повинна бути прямо і витягнутою, щоб ніщо не заважала виконанню дихальної практики. Шию також слід розташовувати вертикально, якщо інше не обумовлено окремо для конкретної вправи. Всі м’язи тіла, крім тих, завдяки яким утримується поза, повинні бути гранично розслабленими. Найкраще для цього підходить Падмасана, Ардха Падмасана, Ваджрасана.

Деякі Пранаями можна виконувати і стоячи – для активізації організму перед тренуванням наприклад, в Тадасана, або для завершення тренування лежачи в Шавасана – розслабляючи м’язи.

Займаючись практикою вдома, перш за все підготуй належним чином приміщення, воно повинно бути добре провітрене. У теплу погоду краще займатися при відкритому вікні або на відкритому повітрі.

Найкращий час для виконання Пранаям – ранок, ранній вечір або перед сном. Тривалість – від двадцяти хвилин до півгодини, один-два рази на день, в разі, якщо заняття проходить безпосередньо перед сном, не роби ніяких збуджуючих вправ. Комплекс дихальних вправ не виконується на повний шлунок. Для Пранаям оптимальним буде вибрати час не менше, ніж за 2 години до їжі і не менш, ніж за 2 години після їжі або інтенсивного фізичного навантаження.

Доброю звичкою стане щоденне вживання чистої води без газу для очищення носоглотки – це сприяє правильному диханню.

Перед тим як приступити до Пранаям, потягнися всім тілом, прийми зручну позу і налаштуйся, відстежуй вдих і видих, як повітря входить і виходить, починай будь-яку дихальну вправу з повного видиху, видих повинен бути в 2 рази довше, ніж вдих.

Практикуй свідомо. Доброї тобі практики.

Намасте.

Дивись також